Search
Close this search box.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

πως αποκαθιστούμε τα χαμένα δόντια
 • Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα?

Οδοντικά ΕμφυτεύματαΤα οδοντικά εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα της ρίζας των δοντιών τα οποία εμφυτεύονται στο οστούν των γνάθων και επιτελούν τη βιολογική λειτουργία ενός φυσικού δοντιού.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο ελαφρύ, με μεγάλη αναλογία αντοχής/βάρους, μικρό συντελεστή ελαστικότητας, εύκολο στην κατεργασία και στη διαμόρφωση. Όμως η κυριότερη ιδιότητα του τιτανίου είναι η άριστη βιοσυμβατότητα που εμφανίζει. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το τιτάνιο αποτελεί το μέταλλο εκλογής για την κατασκευή οδοντικών -και όχι μόνο- εμφυτευμάτων εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν κυλινδρικό ή ριζόμορφο σχήμα και κυκλοφορούν σε άλλοτε άλλο μήκος και εύρος, ώστε η διαδικασία της εμφύτευσης να μπορεί να εξατομικευθεί ανάλογα με τις ανατομικές και λειτουργικές απαιτήσεις κάθε περίπτωσης.

 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων έναντι των κλασσικών προσθετικών λύσεων?
 • Διατηρούν το οστούν των γνάθων
 • Διατηρούν την αισθητική του προσώπου (μυϊκός τόνος)
 • Βελτιώνουν την αισθητική λόγω καλύτερης τοποθέτησης των δοντιών στο φραγμό
 • Βελτιώνουν την ομιλία
 • Βελτιώνουν την σύγκλειση
 • Βελτιώνουν και αποκαθιστούν τα στοματικά αντανακλαστικά
 • Αυξάνουν την επιτυχία και την μακροβιότητα των προσθετικών αποκαταστάσεων
 • Βελτιώνουν την απόδοση της μάσησης
 • Μειώνουν το μέγεθος των αποκαταστάσεων
 • Δίνουν τη δυνατότητα για ακίνητες εργασίες
 • Βελτιώνουν την σταθερότητα και την συγκράτηση κινητών εργασιών
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για επέμβαση σε διπλανά δόντια
 • Βελτίωση ψυχολογίας του ασθενούς

Αποκατάσταση κεντρικών τομέων άνω γνάθου

Μετά από αγκύλωση των δοντιών συνεπεία τραύματος στην παιδική ηλικία

Αποκατάσταση κεντρικών τομέων άνω γνάθου

Μετά από προηγούμενη λανθασμένη τοποθέτηση εμφυτεύματος στον αριστερό τομέα και παθολογίας του δεξιού κεντρικού.
 • Προεγχειρητικός Σχεδιασμός

Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός είναι το σημαντικότερο στάδιο της αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτεύματα. Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού, η διεξοδική μελέτη των ανατομικών και λειτουργικών συνθηκών στο στοματογναθικό σύστημα και η αναλυτική ενημέρωση του ασθενούς είναι τα απαραίτητα βήματα πριν προχωρήσει η διαδικασία της εμφύτευσης. Ο ασθενής πρέπει να έχει άριστο επίπεδο στοματικής υγιεινής, και να έχει κατανοήσει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις υγιεινής που συνεπάγεται η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα.

Βασικό στοιχείο της αποκατάστασης με εμφυτεύματα είναι η ψηφιακή αποτύπωση των οδοντικών φραγμών του ασθενούς, ώστε να μελετηθούν οι συγκλεισιακές σχέσεις των γνάθων. Η ψηφιακή σάρωση του στόματος του ασθενούς σε συνδυασμό με την τομογραφία των γνάθων μελετώνται στο ειδικό λογισμικό ψηφιακού χειρουργικού σχεδιασμού και  καθορίζονται ο αριθμός των απαιτούμενων εμφυτευμάτων καθώς και οι ευνοϊκότερες θέσεις εμφύτευσης που θα οδηγήσουν σε λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του ασθενούς.

Ο ακτινογραφικός έλεγχος των γνάθων περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πανοραμική ακτινογραφία, αλλά η αξονική τομογραφία των γνάθων (CBCT Dental Scan) έχει γίνει πλέον πρότυπο φροντίδας (standard of care) στην εμφυτευματολογία. Έτσι διαπιστώνεται με ακρίβεια η ποσότητα και η ποιότητα του διαθέσιμου οστού στις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις γειτονικών ανατομικών δομών (παρακείμενα δόντια, γναθιαία άντρα, κάτω φατνιακό νεύρο, ρινική κοιλότητα). Ο θεράπων ιατρός έχοντας στα χέρια του την CT Dental Scan του ασθενούς, μπορεί με εξαιρετική ακρίβεια να σχεδιάσει ηλεκτρονικά την χειρουργική επέμβαση (3D Planning), να προκαθορίσει τον τύπο, το μήκος και το εύρος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετήθούν, έχοντας ως απόλυτο οδηγό την σχεδιαζόμενη προσθετική αποκατάσταση (Prosthetic Driven Implantology). Τέλος, έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει Υπολογιστικά Καθοδηγούμενη (Computer Guided Implantology), με την κατασκευή ειδικών 3D-printed χειρουργικών ναρθήκων. Έτσι μειώνονται στο ελάχιστο τα πιθανά διεγχειρητικά απρόοπτα και εξασφαλίζεται η ακριβέστατη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στις σχεδιασμένες θέσεις.

Καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο
Καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο
 • Διαδικασία Εμφύτευσης

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό, όπως είναι ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, σε ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο το οποίο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε η επέμβαση να γίνει με ασφάλεια, γρήγορα και ανώδυνα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και η ταλαιπωρία του ασθενούς μηδαμινή. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζεται καν να λάβουν παυσίπονα μετά την επέμβαση. Στις περιπτώσεις μονήρων εμφυτευμάτων, συνήθως δεν εμφανίζεται μετεγχειρητικό οίδημα, το οποίο όμως είναι πιθανό να εμφανιστεί στις περιπτώσεις πολλαπλών εμφυτευμάτων ή σε περιπτώσεις εκτεταμένης οστικής αναδιαμόρφωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το οίδημα διαρκεί 4-5 ημέρες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις με εξαιρετικά εκτεταμένη οστική απώλεια, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται υπό γενική αναισθησία, ώστε να συνδυαστεί με ταυτόχρονη λήψη αυτομοσχεύματος από την λαγόνιο ακρολοφία ή από τον θόλο του κρανίου.

 • Περίοδος Οστεοενσωμάτωσης

BICΜετά την τοποθέτηση τους, τα εμφυτεύματα παραμένουν στις γνάθους για μια περίοδο που κυμαίνεται από 6 έως 14 εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης. Με τον όρο οστεοενσωμάτωση περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία το οστούν προσκολλάται επάνω στην επιφάνεια του εμφυτεύματος, δημιουργώντας μία πολύ σταθερή αγκυλωτική σύνδεση εμφυτεύματος-οστού. Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης εξαρτάται τόσο από την ποιότητα του οστού όσο και από το αν έγινε αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων ή ανύψωση ιγμορείων. Στην περίοδο της οστεοενσωμάτωσης τα εμφυτεύματα είτε παραμένουν “θαμμένα” κάτω από τον βλεννογόνο, είτε προβάλουν μέσα στο στόμα με τις βίδες επούλωσης οι οποίες βιδώνονται επάνω σε αυτά, και οι οποίες διαμορφώνουν τα ούλα σε αισθητικά αποδεκτό σχήμα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι δυνατή η άμεση προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων με προσωρινή προσθετική αποκατάσταση, η οποία όμως δεν συμμετέχει ουσιαστικά στη λειτουργία της μάσησης.

 • Προσθετική Αποκατάσταση 

Μετά την περίοδο οστεοενσωμάτωσης, ξεκινά η προσθετική αποκατάσταση. Η πλειοψηφία των αποκαταστάσεων αυτών αφορά σε ακίνητες εργασίες, και η μεθοδολογία κατασκευής τους λίγο διαφέρει από την κλασσική προσθετική. Με την εφαρμογή των σύγχρονων ψηφιακών πρωτοκόλλων (ψηφιακή σάρωση από τον ιατρό και ψηφιακός σχεδιασμός αποκατάστασης από τον οδοντικό τεχνολόγο), η φάση της τελικής προσθετικής αποκατάστασης αφενός έχει επιταχυνθεί ραγδαία και αφετέρου η τελική αποκατάσταση έχει άριστα λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά. Έτσι, ο ασθενής μετά από 2-3 επισκέψεις στο ιατρείο, έχει πλέον ολοκληρωμένη την προσθετική αποκατάσταση στο στόμα του.  Από εκείνη την στιγμή αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσέρχεται στους τακτικούς επανελέγχους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα καθορίσει ο γιατρός του.

Ψηφιακή σάρωση ολικής αποκατάστασης άνω γνάθου με εμφυτεύματα
Δοκιμή εφαρμογής μεταλλικού σκελετού

Παρουσίαση Περιπτώσεων

Dimitrios Papadakis MD DMD FEBOMFS

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο